Ten sernik jest nie tylko bardzo pyszny ale też znika ze stołów w mgnieniu oka. Te ciasto zachwyci każdego! To połączenie sernika i ciasta czekoladowego, zapraszam po przepis.
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: forma 30x24 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
- 250 g
- 150 g mleka
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 50 g kakao
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1kg twarogu półtłustego
- 150 g masła
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Oddzielić białka od żółtek. Do białek, dodać sól, ubijać do uzyskania konsystencji sztywnej piany.
- Do garnka dodać masło, mleko, cukier, cukier waniliowy i kakao, podgrzać masę i mieszać do roztopienia się masła i połączenia się składników. Jedną połowę masy odstawić do polania gotowego ciasta a drugą część wlać do miski.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka, dokładnie wymieszać.
- Dodać ubitą pianę z białek, i wymieszać ponownie. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do miski dodać twaróg i masło, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i skrobię ziemniaczaną wymieszać. Następnie zmiksować.
- Masę serową wylać na ciasto kakaowe.
- Piec 50-55 min w 180°C, po upieczeniu zostawić do ostygnięcia a następnie rozsmarować odłożoną wcześniej polewę kakaową. Udekorować wiórkami kokosowymi.
Smacznego ;)