Prosta, miękka i puszysta babka zebra. Babka smakuje obłędnie i jest lekka. Najlepiej smakuje od razu po wyciągnięciu z piekarnika (oczywiście po ostudzeniu).
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji: Tortownicę 26 cm
Składniki:
- 5 jajek
- 500 g cukru
- 750 g mąki pszennej
- 250 ml oleju
- 250 ml wody
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Na koniec dodaj cukier oraz żółtka. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz aromat waniliowy. Następnie dalej ubijając dodaj olej i wodę.
- Ciasto podziel na dwie części. Do jednej części dodaj kakao.
- Tortownicę (26cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym. Piecz ciasto przez około godzinę w 180°C, do suchego patyczka.
Smacznego :)