NAJLEPSZA TARTA TRUSKAWKOWA JAKĄ JADŁAM ! Super PROSTA! MAKSYMALNIE kremowo-truskawkowa! Z NAJSMACZNIEJSZYM kremem budyniowym!
Całkowity czas przygotowania: 3 godziny 30 minut
Ilość porcji: 12
Składniki na kruche ciasto:
- 160g erytrytolu
- 125g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 280g mąki orkiszowej jasnej
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp erytrytol dodaj masło i wymieszaj.
- Dodaj żółtka, cukier waniliowy i sól, ubij wszystko razem.
- Dodaj mąkę, wymieszaj ponownie.
- Przełóż ciasto na blat, uformuj kulę. Owiń ciasto folią spożywczą, i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
Składniki na krem budyniowy:
- 510g mleka
- 5 żółtek
- 85g erytrytolu
- 50g mąki orkiszowej jasnej
- 15g skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej mleko, dodaj żółtka, erytrytol, mąkę, skrobię i sól, podgrzej składniki aż powstanie krem i mieszaj raz na jakiś czas. Przełóż do miski.
- Przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, odstaw do ostudzenia, a następnie do lodówki do momentu wyłożenia na spód tarty. W trakcie studzenia nie mieszaj kremu.
Składniki na dekoracje:
- 400g truskawek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C.
- Formę do tarty natłuść masłem, i oprósz mąką, odstaw.
- Kruche ciasto rozwałkuj pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia.
- Przełóż do przygotowanej formy, tak aby równomiernie przykryło jej dno i brzegi.
- Ciasto ponakłówaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, a na wierzch ustaw niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
- Piecz spód tarty przez 15 min (170°C). Ostrożnie zdejmij papier do pieczenia wraz z formą na wierzchu. Piecz spód tarty przez kolejne 15 minut (170°C) lub do momentu, aż spód tarty będzie złotobrązowy. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.
- W tym czasie pokrój truskawki na pół.
- Krem budyniowy przełóż na ostudzony spód tarty. Wierzch udekorój truskawkami, odstaw do lodówki na 1 godzinę.
Smacznego :)