Domowa, ciepła chałka w wersji fit... Wykonanie jest naprawdę bardzo proste a smak jest znakomity. Wilgotna chałka z kruszonką, i to wszystko bez cukru? Tak, chałka nie zawiera cukru a smakuje jak z piekarni. Chcecie ją upiec, oj chcecie, a najlepiej jeszcze dziś!
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 2 sztuki
Składniki na kruszonkę:
- 35g mąki orkiszowej
- 20g erytrytolu
- 25g miękkie masła
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, erytrytol oraz miękkie masło, wymieszać aż powstanie kruszonka.
- Przełożyć do lodówki
Składniki na chałkę:
- 3 jajka
- 95g masła
- 60g syropu klonowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50g drożdży
- 160 ml mleka
- 500g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka wbić 2 jajka, masło, syrop klonowy, cukier waniliowy, drożdże i mleko, podgrzewać.
- Do miski dodać zawartość garnka, mąkę i sól, wyrobić Ciasto. Pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 2 części. Z każdej części uformować trzy równe wałeczki, następnie zapleść z nich warkocz. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Odstawić chałki do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
- Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać kruszonką, piec 20-25 min (180°C) lub do momentu, aż będą złotobrązowe.
Smacznego ;)