Seromakowiec na kruchym spodzie. Jeżeli lubisz i sernik i makowiec ale nie wiesz na co się zdecydować to mam rozwiązanie, zrób seromakowiec, jest pyszny i to jest idealne połączenie sernika i makowiec Seromakowiec warto zrobić, nie tylko na święta :)
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 40 min
Liczba porcji : forma 24 x 34
Składniki na ciasto kruche:
- 320 g mąki pszennej
- 200g masła do pieczenia
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W dużej misce umieść razem: mąkę pszenną, cukier puder, żółtka (białka zostaw do masy serowej), zimne masło, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
- Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. I uformuj w kulę i schłódź na 30 min w lodówce.
- Całym ciastem wypełnij dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto po całej powierzchni nakłuć widelcem.
- Formę ze spodem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z grzaniem góra/dół. Piecz do 15 minut.
Składniki na masę serową:
- 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego
- 4 jajka
- 2 białka
- 4 jajka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 100 g masła
- 150 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Aby zrobić masę serową wystarczy zmiksować na gładko wszystkie składniki. W dużej misie miksera umieść dwukrotnie lub trzykrotnie zmielonego półtłustego lub tłustego twarogu. Wbij jajka oraz dodaj dwa białka, które zostały z ciasta kruchego na spód.
- Wsyp cukier puder oraz jeden budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru. Na koniec dodaj jeszcze miękkie masło.
- Wszystkie składniki miksuj kilka minut, aby powstała idealnie gładka masa serowa.
Składniki na masę makową:
Sposób przygotowania:
- Formę z podpieczonym spodem wyłóż najpierw całą masę makową. Po wyrównaniu powierzchni masy wykładasz kolejno masę serową.
- Formę z seromakowcem umieść troszkę niżej niż na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Ciasto piecz tak około 70 minut, do delikatnego zarumienienia się z wierzchu.
- Przestudzoną/zimnym seromakowiec udekoruj lukrem lub roztopioną czekoladą.
Smacznego 😋