Zielone ciasto? Na moim blogu nie mogło go zabraknąć. Wykonałam go z dodatkiem proszku greens (naturalne witaminy w proszku). Są one zdrowe, chociaż nie każdemu smakują, dlatego dodałam je do tego ciasta. Smaku proszku brak a ciasto wyszło przepyszne! Ciasto przełożyłam domowym kremem budyniowym oraz dżemem. I muszę przyznać to połączenie to niebo w gębie!
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: Forma 25 x 30 cm
Składniki na ciasto:
- 100g rozdrobnionej czekolady mlecznej
- 200g cukru
- 80g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 250g mąki pszennej
- 30g proszku greens superfoods (ja użyłam z dragon)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Do miski dodaj masło, jajka, cukier i cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
- Dodaj mąkę, proszek greens, proszek do pieczenia i rozdrobnioną czekoladę, ponownie wymieszaj.
- Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanego do 180 stopni przez około 45 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto odstaw ostygnięcia, następnie przekrój poziomo na 2 równe blaty.
Składniki na krem budyniowy:
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 500g mleka
- 80g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku greens superfoods (ja użyłam z dragon)
- 65 mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 250g dżemu * ja użyłam o smaku porzeczki
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, mąkę, jajka, żółtka, proszek greens oraz cukier waniliowy. Gotuj na małym ogniu aż powstanie gęsty budyń.
- Pierwszy (dolny) blat ciasta posmaruj zielonym kremem budyniowym, następnie dżemem, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto odstaw do lodówki na min. 3 godz. (lub na całą noc). Polecam polać czekoladą i udekorować płatkami migdałów oraz wiórkami kokosowymi.
I gotowe :)
Smacznego!
Jeśli podobał ci się przepis, koniecznie daj mi znać!
Napisz komentarz i zostaw obserwacje na blogu! Będzie mi bardzo miło :)
Koniecznie sprawdź mojego Instagrama, Facebooka oraz inne same pyszności na blogu, ściskam mocno, Oliwia. 🩷