Pyszne, ciasto bez jajek. Domowa szarlotka z kruszonką. I to wszystko bez jajek i bez siedzenia długich godzin w kuchni! Banalnie prosty przepis!
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
Ilość porcji: tortownica 26 cm
Składniki:
- 600g mąki pszennej
- 200g cukru
- 20g cukru waniliowego
- 400g masła miękkiego
- 10g proszku do pieczenia
- 3kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz masło. Ciasto wyrabiamy dłońmi.
- Z ciasta formujemy kulę. Zawijamy ciasto w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę.
- Jabłka obieramy i trzemy na tarce, na grubych oczkach. Dodajemy cynamon i cukier, mieszamy całość. Przekładamy jabłka na patelnię (bez dodatku tłuszczu) i podsmażyć jabłka przez 5-10 minut.
- Przekładamy jabłka do miski.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki. Zdejmujemy folię a ciasto dzielimy na dwie części. Jedna może być trochę większa od drugiej. Mniejszą część zawijamy ponownie w folię i umieszczamy w zamrażalniku.
- Większą część ciasta wypełniamy dno formy. Na ciasto wykładamy jabłka.
- Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i od razu trzemy na tarce na warstwę z jabłkami. Ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Pieczemy ciasto w 180 stopniach (grzanie góra/dół) przez około 40-45 minut.
Smacznego ;)