Pyszne, a zarazem bardzo szybkie ciasto czekoladowe. Ciasto jest miękkie, wilgotne i słodkie… a przede wszystkim bardzo czekoladowe. Te puszyste ciasto nadaje sie na każdą okazje. A fani czekolady będą zachwyceni.
Ilość porcji: 12
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 200g cukru
- 500g mąki
- 420g mleka
- 90g oleju
- 45g kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp jajka oraz cukier, ubij wszystko razem na puszystą masę.
- Dodaj resztę składników i wymieszaj ponownie. Ciasto przełóż do formy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz ciasto w 180°C przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Składniki na polewę:
- 100g cukru pudru
- 180g czekolady
- 50g wody
Sposób przygotowania:
- Kiedy ciasto jest w piekarniku, można przygotować polewę.
- Do garnka wlej wodę i dodaj czekoladę oraz cukier puder.
- Mieszaj na średnim ogniu aż czekolada się rozpuści.
- Odłóż do ostygnięcia.
- Kiedy ciasto ostygnie, można polać polewę.
Smacznego :)