Babka cytrynowa jest wilgotna i puszysta. Ta babka idealnie pasuje na Wielkanoc. Jest bardzo pyszna i prosta w wykonaniu. Babkę przygotujesz w zaledwie kilka minut.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: foremka 22 cm
Składniki:
- 150g masła
- 2 jajka
- 250g cukru
- Śmietanka kremówka 35%
- 50 ml soku z cytryny
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200g cukru waniliowego
- 2 i 1/2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj masło, jajka oraz cukier na gładką masę.
- Dodaj śmietankę i sok z cytryny, ponownie zmiksuj.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
- Ciasto przełóż do foremki i piecz przez około 45 minut w 180 stopniach.
- Cukier puder wymieszaj z wodą i polej lukier na ostudzone ciasto.
Smacznego :)