Bajgle to pyszne drożdżowe bułeczki które smakują obłędnie. Można je zjeść na słodko jak i na słono. Są bardzo mięciutkie i puszyste. Smak bajgli przypomina o rogalikach. Bajgle można przygotować jako standardowe oponki lub zawijane oponki.
Ilość porcji: 8 sztuk
Składniki na bajgle:
- 500g mąki
- 100 ml wody
- 60 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 25g drożdży
- 1 jajko
- mleko
- mak
Sposób przygotowania:
- Podgrzewamy mleko aż będzie letnie. Do letniego mleka dodajemy cukier oraz drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
- Do miski dodajemy mąkę, wodę, sól oraz zaczyn.
- Wyrabiamy ciasto tak aby nie było zbyt lepkie.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski na obsypany mąką blat. Z ciasta formujemy wałek o długości około 30 cm. Dzielimy na 8 równych części.
- Z każdej części formujemy kulę.
- Bajgle standardowe oponki:
- Uformowaną kulkę rozciągamy dłonią i tworzymy wałek o długości około 30 cm. Wałek układamy w literę U. Następnie oba końce sklejamy ze sobą.
- Bajgle zawijane oponki:
- Uformowaną kulkę rozciągamy dłonią i tworzymy wałek o długości około 30 cm. Wałek układamy w literę U. Następnie przeplatamy ze sobą na zmianę dwa paski. Oba końce sklejamy ze sobą.
- Uformowane bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ręcznikiem i odkładamy na kolejne 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, funkcja góra-dół.
- Wyrośnięte bajgle smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypujemy sezamem lub makiem.
- Bajgle wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut.