Kokosowy jabłecznik

by - lipca 31, 2024

Czy jedliście kiedyś kokosowy jabłecznik? 
Jeśli nie, to czas wypróbować ten pyszny i prosty wypiek. Obłędna kokosowa kruszonka a do tego te jabłka! 
No po prostu sztos!

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 45 minut 
Ilość porcji: forma 22 x 35 cm 

Składniki: 
  • 150g masła miękkiego
  • 200g mąki pszennej 
  • 10g proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 100g wiórków kokosowych 
  • 155g cukru 
  • 1kg jabłek 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru 
Sposób przygotowania
  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz masło. Ciasto wyrabiamy dłońmi. 
  2. Z ciasta formujemy kulę. Zawijamy ciasto w folię i umieszczamy w lodówce na około 30 minut. 
  3. Jabłka obieramy i trzemy na tarce, na grubych oczkach. Dodajemy cynamon i cukier, mieszamy całość. Przekładamy na patelnię (bez dodatku tłuszczu) i prażymy jabłka przez 5-10 minut. 
  4. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Zdejmujemy folię i dzielimy na dwie części. Jedna może być trochę większa od drugiej. Mniejszą część zawijamy ponownie w folię i umieszczamy w zamrażalniku.
  5. Większą część ciasta wypełniamy dno formy. Na górę wykładamy jabłka. 
  6. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i od razu trzemy na tarce na warstwę z jabłkami. Pieczemy w 180 stopniach (grzanie góra/dół) przez około 40-45 minut. 
I gotowe :) 

Smacznego!

Jeśli podobał ci się przepis, koniecznie daj mi znać! 

Napisz komentarz i zostaw obserwacje na blogu! Będzie mi bardzo miło :)

Koniecznie sprawdź mojego InstagramaFacebooka oraz inne same pyszności na blogu, ściskam mocno, Oliwia. 🩷

You May Also Like

0 komentarzy