Zielone ciasto z kremem budyniowym

by - czerwca 06, 2024

Zielone ciasto? Na moim blogu nie mogło go zabraknąć. Wykonałam go z dodatkiem proszku greens (naturalne witaminy w proszku). Są one zdrowe, chociaż nie każdemu smakują, dlatego dodałam je do tego ciasta. Smaku proszku brak a ciasto wyszło przepyszne! Ciasto przełożyłam domowym kremem budyniowym oraz dżemem. I muszę przyznać to połączenie to niebo w gębie!

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny  
Ilość porcji: Forma 25 x 30 cm 

Składniki na ciasto: 
  • 100g rozdrobnionej czekolady mlecznej
  • 200g cukru 
  • 80g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 4 jajka
  • 250g mąki pszennej 
  • 30g proszku greens superfoods (ja użyłam z dragon
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Sposób przygotowania:
  1. Do miski dodaj masło, jajka, cukier i cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. 
  2. Dodaj mąkę, proszek greens, proszek do pieczenia i rozdrobnioną czekoladę, ponownie wymieszaj. 
  3. Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanego do 180 stopni przez około 45 minut lub do suchego patyczka.
  5. Upieczone ciasto odstaw ostygnięcia, następnie przekrój poziomo na 2 równe blaty. 
Składniki na krem budyniowy: 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500g mleka 
  • 80g cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku greens superfoods (ja użyłam z dragon)  
  • 65 mąki pszennej 
  • 2 jajka
  • 2 żółtka 
  • 250g dżemu * ja użyłam o smaku porzeczki 
Sposób przygotowania:
  1. Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, mąkę, jajka, żółtka, proszek greens oraz cukier waniliowy. Gotuj na małym ogniu aż powstanie gęsty budyń.
  2. Pierwszy (dolny) blat ciasta posmaruj zielonym kremem budyniowym, następnie dżemem, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto odstaw do lodówki na min. 3 godz. (lub na całą noc). Polecam polać czekoladą i udekorować płatkami migdałów oraz wiórkami kokosowymi. 
I gotowe :) 

Smacznego!


Jeśli podobał ci się przepis, koniecznie daj mi znać! 

Napisz komentarz i zostaw obserwacje na blogu! Będzie mi bardzo miło :)

Koniecznie sprawdź mojego InstagramaFacebooka oraz inne same pyszności na blogu, ściskam mocno, Oliwia. 🩷

You May Also Like

0 komentarzy