Ciasto czekoladowe z trufli

by - czerwca 20, 2024

To ciasto to połączenie ciasta czekoladowego z duńskimi truflami inaczej też nazwane snøfler! PYSZNOŚCI! Trufle można zastąpić dowolnymi batonami/cukierkami z dodatkiem rumu. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 15 minut 
Ilość porcji: Forma 20 x 20 cm 

Składniki: 
  • 400g trufli 
  • 125g mleka
  • 125g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 250g cukru
  • 60g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g mąki pszennej 
  • 100g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
  1. Trufle posiekaj na małe kawałki. Do miski dodaj posiekane trufle, mleko, miękkie masło, cukier waniliowy, cukier oraz proszek do pieczenia, dokładnie zmiksuj.
  2. Dodaj kakao, posiekaną czekoladę oraz mąkę, ponownie zmiksuj do połączenia się składników. 
  3. Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piecz ciasto przez około 45 minut w 170 stopniach lub do momentu, aż ciasto będzie twarde na zewnętrznych krawędziach i lekko miękkie w środku.
I gotowe :) 

Smacznego!


Jeśli podobał ci się przepis, koniecznie daj mi znać! 

Napisz komentarz i zostaw obserwacje na blogu! Będzie mi bardzo miło :)

Koniecznie sprawdź mojego InstagramaFacebooka oraz inne same pyszności na blogu, ściskam mocno, Oliwia. 🩷

You May Also Like

0 komentarzy