Sernik z jabłkami
Super prosty i przepyszny sernik z dodatkiem jabłek!
Na chrupiącym spodzie z herbatników.
Dla fanów szarlotek - ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu.
Doskonała propozycja, jeśli nie wiecie, czy się zdecydować na sernik, czy na szarlotkę. Zapraszam po przepis!
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
Ilość porcji: Forma 22 x 22 cm
Składniki na Spód:
- 80g masła
- 230g herbatników
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść, dodaj drobno pokruszone herbatniki i wszystko dokładnie wymieszaj. Ułóż na dnie formy wysmarowaną masłem.
- Upiecz spód w 180 stopniach przez około 10 minut.
Składniki na nadzienie sernika:
- 250g jabłek
- 60g masła
- 75g cukru *do jabłek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1kg twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 200g cukru *do sernika
- 60g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Dodaj masło, cukier oraz cynamon. Przełóż do małego garnka (bez dodatku tłuszczu) i duś przez 5-10 minut.
- Do miski dodaj twaróg sernikowy, jajka, cukier, mąkę, oraz cukier waniliowy, ubij wszystko razem mikserem na jednolitą masę. Do gotowej masy dodaj wcześniej przygotowane jabłka. Powstałą masę wyłóż na spód ciasta.
- Gotowy sernik piecz w 160°C przez około 2 godziny, do zarumienienia wierzchu ciasta. Gotowy sernik z jabłkami polecam po ostudzeniu, polać lukrem.
I gotowe :)
Smacznego!
Jeśli podobał ci się przepis, koniecznie daj mi znać!
Napisz komentarz i zostaw obserwacje na blogu! Będzie mi bardzo miło :)
Koniecznie sprawdź mojego Instagrama, Facebooka oraz inne same pyszności na blogu, ściskam mocno, Oliwia. 🩷
0 komentarzy