Sernik z jabłkami

by - maja 29, 2024

Sernik z jabłkami
Super prosty i przepyszny sernik z dodatkiem jabłek! 
Na chrupiącym spodzie z herbatników.
Dla fanów szarlotek - ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu.
Doskonała propozycja, jeśli nie wiecie, czy się zdecydować na sernik, czy na szarlotkę.  Zapraszam po przepis!

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 30 minut 
Ilość porcji: Forma 22 x 22 cm 

Składniki na Spód: 
  • 80g masła
  • 230g herbatników
Sposób przygotowania:
  1. Masło rozpuść, dodaj drobno pokruszone herbatniki i wszystko dokładnie wymieszaj. Ułóż na dnie formy wysmarowaną masłem. 
  2. Upiecz spód w 180 stopniach przez około 10 minut. 
Składniki na nadzienie sernika: 
  • 250g jabłek
  • 60g masła
  • 75g cukru *do jabłek 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1kg twarogu sernikowego 
  • 4 jajka
  • 200g cukru *do sernika
  • 60g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Dodaj masło, cukier oraz cynamon. Przełóż do małego garnka (bez dodatku tłuszczu) i duś przez 5-10 minut. 
  2. Do miski dodaj twaróg sernikowy, jajka, cukier, mąkę, oraz cukier waniliowy, ubij wszystko razem mikserem na jednolitą masę. Do gotowej masy dodaj wcześniej przygotowane jabłka. Powstałą masę wyłóż na spód ciasta.
  3. Gotowy sernik piecz w 160°C przez około 2 godziny, do zarumienienia wierzchu ciasta. Gotowy sernik z jabłkami polecam po ostudzeniu, polać lukrem.
I gotowe :) 

Smacznego!


Jeśli podobał ci się przepis, koniecznie daj mi znać! 

Napisz komentarz i zostaw obserwacje na blogu! Będzie mi bardzo miło :)

Koniecznie sprawdź mojego InstagramaFacebooka oraz inne same pyszności na blogu, ściskam mocno, Oliwia. 🩷

You May Also Like

0 komentarzy