Chleb wegański - bez drożdży i glutenu

by - maja 11, 2024

samepysznosci.pl
Najprostszy chleb, jaki kiedykolwiek robiłam!
Jest wegański, bez mąki, bez proszku do pieczenia, bez zakwasu i bez glutenu! 
Jest przepyszny i zawiera dużo witamin i zdrowych tłuszczy. Zapraszam po przepis :D

Całkowity czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia i odpoczynku 
Ilość porcji: 1 bochenek 

Składniki: 
  • 150g płatków owsianych bezglutenowych 
  • 135g nasion słonecznika
  • 90g siemię lnianych  
  • 65g mieszanki orzechów
  • 50g pestki dyni 
  • 50g nasion chia
  • 40g oleju + odrobina do wysmarowania formy 
  • 20g ksylitolu 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 350ml letniej wody 
Sposób przygotowania:
  1. W jednej misce wymieszaj suche składniki a w drugiej mokre. 
  2. Mokre składniki dodaj do suchych i dokładnie wymieszaj. 
  3. Formę wysmaruj odrobiną oleju i przełóż gotową masę do formy. 
  4. Owijamy formę czystym ręcznikiem i pozostawiamy na około 3 godziny. 
  5. Pieczemy chlebek przez około godziny w 180 stopniach. 
  6. Gotowy chleb, pozostaw do ostygnięcia. 
      I gotowe :) 

      Smacznego!


      Jeśli podobał ci się przepis, koniecznie daj mi znać! 

      Napisz komentarz i zostaw obserwacje na blogu! Będzie mi bardzo miło :)

      Koniecznie sprawdź mojego InstagramaFacebooka oraz inne same pyszności na blogu, ściskam mocno, Oliwia. 🩷


      You May Also Like

      0 komentarzy