Chleb wegański - bez drożdży i glutenu
Najprostszy chleb, jaki kiedykolwiek robiłam!
Jest wegański, bez mąki, bez proszku do pieczenia, bez zakwasu i bez glutenu!
Jest przepyszny i zawiera dużo witamin i zdrowych tłuszczy. Zapraszam po przepis :D
Całkowity czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia i odpoczynku
Ilość porcji: 1 bochenek
- 150g płatków owsianych bezglutenowych
- 135g nasion słonecznika
- 90g siemię lnianych
- 65g mieszanki orzechów
- 50g pestki dyni
- 50g nasion chia
- 40g oleju + odrobina do wysmarowania formy
- 20g ksylitolu
- 1 łyżeczka soli
- 350ml letniej wody
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszaj suche składniki a w drugiej mokre.
- Mokre składniki dodaj do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Formę wysmaruj odrobiną oleju i przełóż gotową masę do formy.
- Owijamy formę czystym ręcznikiem i pozostawiamy na około 3 godziny.
- Pieczemy chlebek przez około godziny w 180 stopniach.
- Gotowy chleb, pozostaw do ostygnięcia.
I gotowe :)
Smacznego!
Jeśli podobał ci się przepis, koniecznie daj mi znać!
Napisz komentarz i zostaw obserwacje na blogu! Będzie mi bardzo miło :)
Koniecznie sprawdź mojego Instagrama, Facebooka oraz inne same pyszności na blogu, ściskam mocno, Oliwia. 🩷
0 komentarzy