Tradycyjna szarlotka
Wyśmienita szarlotka tym razem tradycyjna!
PRZE-PY-SZNA!
A taka prosta!
Dla fanów jabłek i… nie tylko!
Skradnie wasze serca!
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: Forma 30 cm
Składniki na ciasto kruche:
- 150 g cukru pudru
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 350 g masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki wody
- Bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp cukier puder, mąkę, aromat waniliowy, masło, żółtka oraz wodę, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Następnie zagnieć całe ciasto i uformuj kulę.
- ⅓ ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 20 minut.
- Formę 30 cm wysmaruj masłem oraz posyp bułką tartą.
- Do przygotowanej formy przełóż do pozostałe ciasto i wylep równomiernie.
- Formę z ciastem odstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Składniki na nadzienie:
- 650 g jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Dodaj cynamon, cukier oraz cukier waniliowy, wymieszaj całość.
- Wcześniej przygotowany spód ciasta wyciągnij z lodówki. Wyłóż nadzienie.
- Mniejszą część ciasta wyjmij z zamrażalnika i od razu zetrzyj na tarce (na grubych oczkach) na warstwę jabłek.
- Tak przygotowaną szarlotkę piecz w 180 stopniach (grzanie góra/dół) przez około 50 minut.
- W tym czasie polecam przygotować lukier.
Składniki na lukier:
- Cukier puder
- Woda
- Aromat karmelowy
Sposób przygotowania:
- Składniki na lukier dokładnie wymieszaj aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
- Gotowy lukier polej na ostygniętą szarlotkę.
I gotowe :)
Smacznego!
Jeśli podobał ci się przepis koniecznie daj mi znać!
Napisz komentarz i zostaw obserwacje na blogu! Będzie mi bardzo miło :)
Koniecznie sprawdź mojego Instagrama, Facebooka oraz inne same pyszności na blogu, ściskam mocno, Oliwia. 🩷
0 komentarzy