ciastaCiasta z owocamiDeseryDesery fitDesery z owocamiFitjabłkaJesieńProstesłodkoścismażoneSzarlotkiTradycyjne
Szarlotka z budyniem
Wyśmienita szarlotka z budyniem!
PRZE-PY-SZNA!
I prosta!
Dla fanów jabłek i… nie tylko!
Skradnie wasze serca!
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
Ilość porcji: forma 22 x 26 cm
Składniki na ciasto kruche:
- 400g mąki pszennej
- 120g cukru
- 250g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy mąkę, jajka, cukier, aromat waniliowy, proszek do pieczenia oraz masło. Ciasto wyrabiamy dłońmi.
- Z ciasta formujemy kulę. Zawijamy ciasto w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę.
- 75 g budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
- 800 ml mleka
- 60g cukru
Sposób przygotowania:
- W trakcie chłodzenia ciasta gotujemy budyń.
- Do garnka wlewamy większość mleka i wsypujemy cukier, (około połowę szklanki mleka zostawiamy do rozdrobnienia proszku budyniowego). Ustawiamy średnią moc palnika i gotujemy mleko.
- Do szklanki wlewamy pozostałe mleko i wsypujemy proszek budyniowy. Mleko w szklance dokładnie mieszamy z proszkiem budyniowym i wlewamy do wrzącego się mleka w rondelku.
- Od razu zaczynamy mieszać całość łyżką do momentu aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika. Od razu przelewamy gotowy budyń do miski i przykrywamy folią spożywczą. Gotowy budyń odstawiamy na bok.
Składniki na warstwę jabłek:
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Jabłka obieramy i trzemy na tarce, na grubych oczkach. Dodajemy cynamon i mieszamy całość. Przekładamy jabłka na patelnię (bez dodatku tłuszczu) i podsmażyć jabłka przez 5-10 minut.
- Przekładamy jabłka do miski.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki. Zdejmujemy folię a ciasto dzielimy na dwie części. Jedna może być trochę większa od drugiej. Mniejszą część zawijamy ponownie w folię i umieszczamy w zamrażalniku.
- Formę o wymiarach 22 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Większą część ciasta wypełniamy dno formy. Na ciasto wykładamy jabłka.
- Na warstwę tartych jabłek wykładamy cały budyń. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i od razu trzemy na tarce na warstwę budyniu. Ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Pieczemy ciasto w 180 stopniach (grzanie góra/dół) przez około 40-45 minut.
0 komentarzy