Kto lubi cynamonki?
No chyba każdy!
Te cynamonki można zjeść tak jak owsiankę lub jako ślimaczki!
No i są idealne na wakacje!
A czemu by nie!
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 20
Składniki na cynamonki:
- 110g masła
- 85g erytrytolu/cukru
- 15g cynamonu
- 255g mleka
- 90ml oliwy z oliwek
- 50g erytrytolu/cukru
- 50g drożdży świeżych
- 430g mąki
- 1 szczypta soli
- 1jajko
Sposób przygotowania:
- Do małego garnka dodać masło, erytrytol i cynamon, rozpuścić.
- Do innego garnuszka wlać mleko, dodać oliwę z oliwek, erytrytol i drożdże, podgrzewać. Przełóż do miski. Dodać mąkę i sól, wyrobić Ciasto.
- Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (60 x 25 cm).
- Na cieście równomiernie rozsmarować nadzienie cynamonowe.
- Za pomocą pędzelka posmarować nadzienie roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwinąć rulon zaczynając od długiego boku. Rulon pokroić na 20 kawałków (szer. ok. 4 cm). Ślimaczki ułożyć na przygotowanych blaszce lub w kokilce.
- Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Piec 12-15 min (200°C).
I gotowe :)
0 komentarzy