Fit ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Super MIĘKKIE, PUSZYSTE, idealne!
Letnie....
NAJPYSZNIEJSZE ciasto drożdżowe!
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 45 minut
Ilość porcji: Tortownicę 26cm
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 100 ml mleka migdałowego
- 2 jajka
- 50 ml oliwy z oliwek
- 100g erytrytolu
- 1 szczypta soli
- 50g drożdży
Sposób przygotowania:
- Podgrzewamy mleko i dodajemy drożdże. Przekładamy do miski.
- Dodajemy resztę składników i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Składniki na krem:
- 2 budynie śmietankowe (w proszku) bez cukru
- 750ml mleka migdałowego
- 4 łyżki erytrytolu
Sposób przygotowania:
- 500ml mleka migdałowego wlewamy do garnka i dodajemy erytrytol, zagotowujemy. Resztę mleka migdałowego wlewamy do miski.
- Dodajemy budynie i mieszamy. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy zawartość miski. Mieszamy do budyniowej konsystencji. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Składniki na kruszonkę:
- 250g mąki orkiszowej jasnej
- 150g erytrytolu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50g masła
- 400g owoców mrożonych
Sposób przygotowania:
- Do miski dodajemy masło, wsypujemy mąkę, erytrytol, cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy aż powstanie kruszonka.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i kładziemy na to krem, a następnie mrożone owoce i kruszonka.
- Pieczemy w 180°C przez około 45 minut.
Smacznego ;)
0 komentarzy