Ten chlebek jest naprawdę PYSZNY! Jest bardzo mięciutki i pięknie się kroi! Bardzo SZYBKI i PROSTY w przygotowaniu!
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
Ilość porcij: 1 chleb
Składniki:
- 500g wody
- 50g drożdży
- 510g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 55g nasion słonecznika
- 65g płatków owsianych
- 60g nasion dyni
- 45g siemie lniane
- 50g nasion chia
- 2 łyżeczki soli
- 30g oliwy z oliwek
- 50g maku niebieskiego
Sposób przygotowania:
- Do miski wlej wodę, dodaj drożdże, mąkę, nasiona słonecznika, płatki owsiane, nasiona dyni, siemię lniane, nasiona chia i sól, wyrób ciasto.
- Przykryj czystą ściereczką i pozostawić przez 45 min do wyrośnięcia.
- W tym czasie formę keksową (30 x 12 x 10 cm) natłuść oliwą, odstaw.
- Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej formy, posyp makiem i przykryj czystą ściereczką kuchenną, odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Piecz chleb przez 1 godzinę i 10 min.
Smacznego:)
0 komentarzy