Batoniki z kremem frangipane

by - maja 14, 2022

To są niezwykłe, bardzo smaczne batoniki nadziane francuskim kremem frangipane! Krem rozpływa się z ust, a ciasto jest niesamowicie chrupiące! Ostrzegam, są tak pyszne, że na jednym batoniku się nie kończy! 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 24 sztuki 

Składniki na ciasto na batoniki
  • 180g mąki pszennej
  • 50g mąki migdałowej
  • 110g masła 
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko 
Sposób przygotowania:
  1. Do miski dodaj mąkę migdałową, mąkę pszenną oraz cukier puder. 
  2. Dodaj masło i zmiksuj wszystko razem.
  3. Miksując, dodaj jajko. Z tak powstałego ciasta zrób z kule i przełóż do woreczka.
  4. Włóż do zamrażarki na 10 minut.
  5. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm. Ostrożnie zdejmij górny kawałek papieru i umieść ciasto z dolnym kawałkiem papieru do pieczenia na blaszce.
  6. Wyciągnij spód prostokątną ramką do pieczenia ok. 25 x 32 cm i postaw ramkę do pieczenia. Usuń nadmiar ciasta.
  7. Piecz spód ciasta przez około 8-10 minut w 190 stopniach.
Składniki na krem frangipane
  • 110g orzechów pistacjowych
  • 110g mąki migdałowej 
  • 200g cukru 
  • 225g masła 
  • 2 jajka 
Sposób przygotowania:
  1. Orzechy pistacjowe zblenduj i dodaj je do miski.
  2. Dodaj resztę składników i wymieszaj aż do jednolitej konsystencji. 
  3. Rozłóż krem frangipane na dnie wcześniej przygotowanego ciasta i dobrze wygładź go szpatułką. Lekko rozprowadź masę po bokach ramki do pieczenia (ok. 1 cm). Frangipane trochę się stopi, jeśli dno nie zostanie całkowicie schłodzone, ale to nie ma za bardzo znaczenia.
  4. Tak przygotowane ciasto na batoniki piecz przez około 15-20 minut, aż będzie lekko złocisty. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjmij ramkę do pieczenia. 
Składniki na dekoracje
  • 2 łyżki orzechów pistacjowych
  • 50g białej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady 
Sposób przygotowania:
  1. Gdy ciasto na batoniki całkowicie ostygnie, włóż je na chwilkę do zamrażarki.
  2. Rozpuść białą i mleczną czekoladę oddzielnie w kąpieli wodnej i udekoruj ciasto na batoniki. 
  3. Na koniec ewentualnie posyp ciasto odrobiną posiekanych pistacji.
  4. Ponownie włóż ciasto do zamrażarki na 5 minut, aż czekolada zastygnie.
  5. Tak gotowe ciasto, pokrój na batoniki. 
Smacznego ;)

Jeśli podobał ci się przepis, koniecznie daj mi znać! 

Napisz komentarz i zostaw obserwacje na blogu! Będzie mi bardzo miło :)

Koniecznie sprawdź mojego InstagramaFacebooka oraz inne same pyszności na blogu, ściskam mocno, Oliwia. 🩷




You May Also Like

0 komentarzy