Najlepszy przepis na przepyszny sernik królewski. Sernik składa się z dwóch warstw ciasta kruchego, jedna warstwa na dole a druga na wierzchu oraz z masy serowej. To połączenie jest naprawdę przepyszne. To jest święte ciasto na każdą okazję.
Całkowity czas przygotowania: 4 godzin i 30 minut
Ilość porcji: forma 30x24 cm
Składniki na kruche ciasto:
- 160g cukru pudru
- 360g mąki
- 250g masła
- 1 jajko
- 50g jogurtu naturalnego
- 30g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Do miski dodać cukier puder, mąkę, masło, jajko, jogurt naturalny, kakao, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na arkusz folii spożywczej, zawinąć i ostrożnie rozpłaszczyć dłońmi na grubość 3-4 cm, odstawić do zamrażarki na 2 godziny.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C. Formę (30 x 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto wyjąć z zamrażarki, następnie przełożyć większość ciasta do przygotowanej wcześniej formy, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie docisnąć dłońmi, odstawić.
- Resztę ciasta włożyć do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 5 jajek
- 250g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1kg twarogu
- 200g masła
- 1 opakowanie budyniu (w proszku)
Sposób przygotowania:
- Jajka - oddzielić białka od żółtek.
- Ubijać białka. Pianę z białek odstawić do lodówki.
- Do miski włożyć żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, masło i budyń, zmiksować. Masę serową dodać ostrożnie do naczynia, w którym znajduje się ubita wcześniej piana z białek, wymieszać delikatnie, następnie przelać na przygotowany spód ciasta. Masę serową pokryć wcześniej zostawionym ciastem, na górę dodać resztę ciasta z lodówki jako kruszonkę.
- Piec 60-65 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Sernik pozostawić w uchylonym piekarniku aż ostygnie.
I gotowe :)
Smacznego!
Jeśli podobał ci się przepis, koniecznie daj mi znać!
Napisz komentarz i zostaw obserwacje na blogu! Będzie mi bardzo miło :)
Koniecznie sprawdź mojego Instagrama, Facebooka oraz inne same pyszności na blogu, ściskam mocno, Oliwia. 🩷
0 komentarzy