BabkiciastaCiasta z warzywamiDeseryDesery fitFitOkazjeplacki i babkiProstesłodkościszybkie wypiekiWielkanoc
Fit wielkanocna babka z cukinii
Bardzo puszysta i mięciutka babka, która swoją delikatność zawdzięcza cukinii. Cukinia, podobnie jak w cieście marchewkowym, zupełnie nie jest wyczuwalna w smaku, a nadaje masie ładnego koloru. Babka nie zawiera oleju, cukru ani majonezu. Mam nadzieję, że ta babka wam zasmakuje i znajdzie się na Waszych, wielkanocnych stołach :)
Ilość porcji: foremka na babkę
Składniki:
- 1 cukinia
- 150g masła
- 250g erytrytol
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 300g mąki orkiszowej
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki sody/proszku do pieczenia
- 200g cukru pudru
- 2 - 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Cukinię umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce.
- Do garnka włożyć masło, erytrytol, cukier waniliowy i cynamon. Mieszać w garnku, aż masło się rozpuści.
- Do miski dodać zawartość garnka oraz jajka. Mieszać aż do połączenia się składników.
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać startą cukinię. Mieszać ciasto aż do połączenia się składników.
- Formę babkową natłuścić masłem.
- Do formy nałożyć ciasto i piec przez około 45 minut na środkowym poziomie piekarnika. Patyczkiem sprawdzić, czy jest dobrze upieczona, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika i studzić w formie 10 minut. Potem wyłożyć na kratkę do ciast i zupełnie ostudzić.
- Z cukru pudru i wody, wymieszać lukier. Ostudzoną babkę posmarować lukrem.
Smacznego;)
0 komentarzy