Sernik malinowy na spodzie czekoladowym
Pyszny sernik malinowy na spodzie czekoladowym o smaku brownie, pyszności. Ten sernik jest idealny na wykorzystanie malin w pyszny sposób. Ten sernik jest lekki, pyszny i malinowy. A do tego ten smak czekoladowy, naprawdę jest pyszny, polecam go!
Całkowity czas przygotowania: 9 godzin
Ilość porcji: tortownicę 26cm
Składniki na spód:
- 250g dowolnej czekolady
- 250g masła
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Tortownicę (26 cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia garnka włożyć czekoladę. Dodać masło, podgrzać aż czekolada z masłem rozpuszczą się.
- Do miski włożyć jajka i cukier, ubić.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ½ wcześniej przygotowanej masy czekoladowej, wymieszać. Dodać pozostałą masę czekoladową, ponownie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy, piec około 35 min (160°C). Aż do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić.
Składniki na sernik:
- 60 g masła
- 700 g twarogu sernikowego
- 1 łyżkę cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 90 g cukru trzcinowego
- 30 g syropu malinowego
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu
- 250g malin
Sposób przygotowania:
- Do miski dodać masło, twaróg, cukier waniliowy, cynamon, syrop malinowy oraz cukier trzcinowy wymieszać. Następnie dodawać stopniowo jajka, mieszać, aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać budyń w proszku. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
- Zawartość naczynia miksującego przelać na wcześniej upieczony spód (ciasto czekoladowe), piec 15 min (180°C). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę. do 120°C i piec 90-95 min (120°C). Upieczone ciasto pozostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia. Ostudzony sernik wstawić do lodówki na 5-6 godzin lub na całą noc. Przed podaniem położyć maliny oraz posypać cukrem pudrem.
Smacznego 😋
0 komentarzy