Orzechowe fit ciasteczka
Dzisiaj propozycja na pyszne i wyjątkowo orzechowe ciasteczka w wersji fit ;) Ciasteczka są bardzo aromatyczne a przede wszystkim bardzo orzechowe. Ciasteczka świetnie sprawdzą się jako przekąska do kawy czy herbaty. Przepis przygotujesz z kilku składników a przygotowanie jest bardzo banalne.
Ilość porcji: 25 sztuk
Całkowity czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 50g orzechów włoskich
- 50g gorzkiej czekolady
- 50g muesli
- 85g masła
- 70g masła orzechowego
- 85g erytrytolu
- 1 jajko
- 150g płatków owsianych
- 35g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do blendera wsypać orzechy włoskie, dodać gorzką czekoladę i musli, rozdrobnić.
- Do małego garnka włożyć masło, podgrzewać.
- Do miski dodać masło orzechowe, cukier i jajko oraz roztopione masło, wymieszać.
- Dodać płatki owsiane, mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, wymieszać.
- Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, czekoladę i musli, wymieszać.
- Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta, dłońmi formować kulki, spłaszczać i kłaść je na przygotowanej wcześniej blaszce, zachowując ok. 5 cm odstępu.
- Piec 10-12 min (200°C). Upieczone ciastka ostrożnie przenieść na kratkę i odstawić do ostudzenia.
Smacznego :)
0 komentarzy