To jest najlepszy i najpyszniejszy chleb domowy, który jest naprawdę prosty do przygotowywania. Jest mięciutki i pięknie się kroi. Chleb nie zawiera cukru, jajek, mleka ani oleju.
Ilość porcji: 15 kromek
Składniki:
- 250g wody
- 20g drożdży świeżych
- 360g mąki orkiszowej
- 155g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 135g skyru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka erytrytolu
- 2 łyżki octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać, aż będzie letnie.
- Do miski dodać mąkę orkiszową, mąkę żytnią, skyr, sól, erytrytol i ocet, wyrobić Ciasto. Dodać wodę z drożdżami. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie naczynie do zapiekania natłuścić olejem za pomocą pędzelka i oprószyć mąką, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Delikatnie spłaszczyć i rozciągnąć, następnie zakładając brzegi ciasta do środka, uformować podłużny bochenek.
- Umieścić łączeniem do dołu w przygotowanym naczyniu i naciąć ostrym nożem w kilku miejscach.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Piec 70 min (230°C) na najniższej szynie piekarnika. Ostrożnie wyjąć naczynie kamionkowe z chlebem, umieścić na żaroodpornej powierzchni. Po upieczeniu chleb pozostawić do ostygnięcia. Chleb jogurtowy podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.
Smacznego
0 komentarzy