Fit muffinki z pomarańczą i awokado
Puszyste, pyszne i bardzo proste muffinki z dodatkiem awokado oraz pomarańczy. Muffinki są wilgotne i bardzo soczyste. W przygotowaniu są bardzo proste. Na śniadanie, do szkoły czy pracy są idealne. Naprawdę polecam:)
Ilość porcji: 16 sztuk
Składniki:
- 2 awokado (200g)
- 2 jajka
- 165g erytrytolu
- 20g soku z pomarańczy
- 270g mąki pszennej
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 100g napoju owsianego
- Na lukier:
- 100g erytrytolu
- 20g soku z pomarańczy
- skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do blendera włożyć awokado, rozdrobnić.
- Do miski wbić jajka, dodać erytrytol, ubijać mikserem.
- Dodać rozdrobnione awokado, sok z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, wymieszać.
- Dodać napój owsiany, wymieszać.
- Ciasto przełożyć do 16 foremek na muffinki.
- Piec ok. 20 min (180°C). Upieczone muffinki przełożyć na kratkę, odstawić do ostudzenia.
- Można przygotować lukier:
- Do blendera wsypać ksylitol, zmielić.
- Dodać sok z pomarańczy, wymieszać.
- Babeczki podawać udekorowane lukrem i posypane skórką otartą z pomarańczy.
0 komentarzy