Bezglutenowe ciastaBezglutenuciastaCiasta z warzywamiDeseryDesery fitDesery z warzywamiFitPłatki owsianeProstesłodkościszybkie wypieki
Fit ciasto marchewkowe
Najsmaczniejsze i bardzo proste ciasto marchewkowe, które jest zdrowe. Ciasto nie zawiera cukru, masła, mąki ani mleka. Ciasto smakuje dokładnie jak klasyczne ciasto marchewkowe. A to że ciasto nie ma cukru, nie znaczy że nie jest pyszne - wręcz przeciwnie, te ciasto jest przepyszne. Ciasto zasmakuje chyba każdemu :)
Całkowity czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: tortownicę 26 cm
Składniki na ciasto:
- 500g płatków owsianych
- 500g marchewek
- 2 łyżki nasion chia
- 3 jajka
- 200g skyr waniliowego
- 150g erytrytolu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Składniki na lukier:
- 200g skyr waniliowego
- 2 łyżki erytrytolu
- 100g dowolnych orzechów (u mnie orzechy nerkowca)
Sposób przygotowania:
- Do garnka dodać olej kokosowy, rozpuścić.
- Marchewki potrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Do miski dodać wszystkie składniki na ciasto.
- Ciasto przełożyć do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia, piec ciasto przez około 35 minut w 180 stopniach.
- W tym czasie przygotować lukier. Połączyć skyr razem z erytrytolem w miseczce.
- Ostudzone ciasto marchewkowe wysmarować lukrem i posypać orzechami.
Smacznego 😋
0 komentarzy