Fit pieczone pączki
U większości ludzi pączki kojarzą się z czymś bardzo tłustym i niezdrowym. Ale nie musi tak być, pączki mogą być "zdrowe" jeżeli przygotujemy je we właściwy sposób. Dzisiaj przygotowałam przepis na fit pączki które nie zawierają ani cukru ani oleju. A są naprawdę pyszne. Idealne na tłusty czwartek lub jako deser w inny dzień. To że są fit to nie znaczy że nie smakują;) Te pączki to same pyszności:)
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 40 minut
Ilość porcji: 12 sztuk
Ilość porcji: 12 sztuk
Składniki:
- 160g napoju sojowego
- 100g masła
- 50g erytrytolu/ksylitolu
- 50g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 400g mąki orkiszowej
- 4 jajka
- 300g kremu czekoladowego bez cukru (ja mam z easis)
- 200g zmielonego erytrytolu/cukier puder
- 40g wody
- Posypka
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej mleko, dodaj masło, drożdże, erytrytol oraz cukier waniliowy, podgrzewaj aż rozpuści ci się masło (UWAGA: nie może być za gorące)
- Dodaj mąkę oraz jajka, wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie się odklejać od rąk. Ciasto pozostaw w naczyniu do wyrośnięcia na 45 min. W tym czasie wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia, odstaw.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, podziel na 12 części. Każdą z 6 części uformuj w kulę, następnie delikatnie spłaszcz ją w dłoniach na okrągły placek. Na środek nałóż 1 łyżeczkę kremu czekoladowego. Brzegi ciasta zawiń do góry i dokładnie sklej, formując okrągłą bułeczkę. Połóż na jedną z przygotowanych wcześniej blach złączeniem do dołu, przykryj czystą ściereczką kuchenną, odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C i w ten sam sposób przygotuj pozostałe 6 bułeczek i ułóż je na drugiej blasze. Piecz 15-20 min (200°C), jedna blacha po drugiej. Upieczone pączki przełóż na kratkę, odstaw do ostudzenia na ok. 20 min. W tym czasie przygotuj lukier.
- Do miseczki wsyp cukier puder oraz dodaj wodę, przygotuj lukier. Pączki posmaruj lukrem za pomocą pędzelka i udekoruj posypką.
0 komentarzy