Pyszne i bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem nutelli. Ale to nie jest zwykłe ciasto czekoladowe, bo z piankami! Pianki dają ciastu jeszcze lepszy smak! Ciasto jest pyszne, wilgotne, miękkie, i słodkie… a przede wszystkim bardzo czekoladowe. Te puszyste ciasto z piankami nadaje sie na każdą okazje. Nie wzlekaj tylko wypróbuj, a tego nie pożałujesz.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: tortownicę 25 cm
Składniki na ciasto:
- 250g masła
- 250g cukru
- 3łyzki kakao
- 5 łyżek nutelli
- 125ml wody
- 4 jajka
- 500g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g pianek
Składniki na polewę:
- 300g czekolady mlecznej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- Pianki
Sposób przygotowania:
- Do garnka dodaj masło, cukier, kakao, nutellę i wodę, masę co jakiś czas mieszaj aż uzyskasz jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia.
- Oddziel żółtka od białek. Do wystudzonej masy, dodaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
- Zmiksuj wszystko do połączenia się składników.
- Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta.
- Zmiksuj, tylko chwilę na najniższych obrotach miksera.
- Pianki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta.
- Ciasto przełóż do tortownicy (25cm) wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą.
- Piecz w temperaturze 180 stopni, około 1 godzinę.
- Po wystudzeniu ciasta, przekrój górę ciasta. (Z góry ciasta możesz zrobić cake pops)
- Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuść do jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę wylej na ostudzone ciasto. Na górę połóż pianki.
Smacznego 😋
0 komentarzy