Bezglutenowe ciastaBezglutenuciastaCiasta z owocamiDeseryDesery z owocamiProstesernikisłodkościszybkie wypieki
Bezglutenowy sernik z borówkami
Serniki domowe nie są tylko smaczne ale też są bardzo proste. Ten sernik jest bardzo prosty, pyszny oraz bezglutenowy. Jeżeli dodasz erytrytol/ksylitol do sernika zamiast cukru będzie jeszcze fit! Borówki dodają sernikowi jeszcze lepszy smak.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: tortownicę 26 cm
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 250g masła
- 180g cukru
- 140g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250g borówek
- Cukier puder
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić i przestudzić.
- Zmiksować jajka z solą oraz cukrem. Dodać twaróg, roztopione masło, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy, zmiksować do połączenia się składników.
- Na koniec dodać borówki, wymieszać delikatnie łyżką. Tortownicę wyłóżyć papierem do pieczenia. Przełożyć sernik do tortownicy, wyrównać wierzch.
- Sernik piec przez 20 minut (grzanie góra-dół) w 190 stopniach. Po tym czasie zmniejszyć temperature do 150 stopni i piec przez 30 minut. Zmniejszyć teraz temperaturę do 120 stopni i piec przez ostatnie 30 minut. Po upłynięciu czasu, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.
- Sernik posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
0 komentarzy