Bezglutenowe ciastaBezglutenuciastaCiasta z owocamiDeseryDesery fitDesery z owocamiFitjabłkaJesieńProstesłodkościSzarlotkiszybkie wypieki
Bezglutenowa fit szarlotka
Bezglutenowe ciasto to super pomysł na proste i bardzo pyszne ciasto bez dodatku cukru. Ciasto kruche rozpływa się w ustach. Ciasto jest miękkie i delikatne na kruchym spodzie oraz kruszonką. A w środku lekki posmak prażonych jabłek, no i ta beza. Te ciasto pyszne i zdrowe ciasto :)
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: forma 18x28cm
Składniki na ciasto kruche:
- 225g mąki bezglutenowej
- 225g mąki kukurydzianej
- 6 łyżek erytrytolu
- 250g masła
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek (białka zostaw do bezy). Do miksera przesiej mąkę bezglutenową oraz mąkę kukurydzianą, dodaj erytrytol oraz sodę.
- Następnie dodaj posiekane masło. Wbij żółtka i zacznij miksować i wyrabiać ciasto aż powstanie drobna kruszonka.
- Uformuj dwie kule (jedną większą, a drugą mniejszą, zawiń w folię i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
- Większą część ciasta wyłóż na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz spód ciasta przez 15 minut w temp. 180 stopni.
Składniki na beze:
- 5 białek
- szczypta soli
- 125g erytrytolu
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodaj erytrytol, nadal ubijając.
- Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i tylko lekko miksuj przez dosłownie 10 sekund.
Składniki na prażone jabłka:
- 0,5 kg jabłek
- 1/2 łyżeczki jabłek
Sposób przygotowania:
- Obierz jabłka i ścieraj je na tarce o grubych oczkach. Smaż jabłka na suchej patelni wraz z cynamonem aż jabłka pozbędą się nadmiaru soku.
- Na podpieczony spód dodaj uprażone jabłka, posyp je cynamonem. Na jabłka dodaj beze, a na nią dodaj startą na tarce mniejszą część ciasta z lodówki. Upiecz ciasto przez ok. 40-45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu można posypać lekko cukrem pudrem.
Smacznego :)
0 komentarzy