Ciasto z brzoskwiniami
Super proste i pyszne ciasto z brzoskwiniami! Możesz użyć jak i świeże lub te z puszki. Lub dodać całkiem inne owoce. To ciasto z brzoskwiniami jest idealne - zawsze wychodzi i jest niezwykle wilgotne i pyszne. Kruszonka dodaje ciastu jeszcze lepszy smak!
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji : tortownica 26cm
Składniki na ciasto z brzoskwiniami:
- 320 g mąki pszennej
- 200ml oleju
- 150g cukru/erytrytolu
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600g brzoskwiń/inne owoce
Sposób przygotowania:
- Do miski dodaj cukier, jajka i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Brzoskwinie z puszki osusz z syropu umieszczając je na ręczniku papierowym.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż do tortownicy. Ułóż na to brzoskwinie. Teraz przygotuj kruszonke.
Składniki na kruszonke:
- 150g mąki
- 100g masła
- 50g cukru/erytrytolu
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę pszenną, cukier/erytrytol oraz zimne masło.
- Całość roztrzepaj palcami, aż powstanie kruszonka.
- Kruszonke połuż na górze ciasta.
- Ciasto piecz w piekarniku (180 stopni (grzanie góra/dół). Ciasto piecz 45-50 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z piekarnika.
Smacznego :)
0 komentarzy