Ciasto kruche z owocami
Miękkie i delikatne kruche ciasto z truskawkami, posmarowane marmoladą, w środku ułożone truskawki, a na wierzchu kruszonka. Całośc bardzo pysznie smakuje a marmolada daje ciastu bardzo pyszny smak. Ciasto można także przygotować z malinami, jabłkami czy z rabarbarem. Polecam!
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji : Forma 21 x 25 cm
Składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70g erytrytolu lub cukru
- 125g masła
- 1 jajko
- 450 g truskawek/inne owoce
- 3 łyżki marmolady
Sposób przygotowania:
- Foremkę 21x25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski dodać mąke pszenną, proszek do pieczenia, cukier/erytrytol oraz zimne masło. Całość roztrzeć rękoma aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i zagnieść ciasto na kulę.
- Przełożyć do foremki i wlepić spód, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na 20 min. W tym czasie można przygotować kruszonke.
Składniki na kruszonke:
- 150g mąki pszennej
- 80g erytrytolu/cukru
- 100g masła
- 3 łyżeczki cukru waniljowego
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąke pszenną, cukier/erytrytol, cukier waniljowy oraz zimne masło.
- Całość roztrzeć palcami, aż powstanie kruszonka.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, i piec ciasto kruche przez 25 min.
- Wyjąć ciasto i posmarować ciasto marmoladą, poukładać truskawki i posypać kruszonką.
- Piec ponownie przez około 35 min (170 stopni C). Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego 😋
0 komentarzy