Ciasto czekoladowe al'a brownie
Pyszne, a zarazem bardzo szybkie ciasto czekoladowe ala brownie. Smakuje bardzo podobnie jak brownie, ale to nadal inny smak. Jest miękkie, wilgotne i słodkie… a przede wszystkim bardzo czekoladowe. Te puszyste ciasto nadaje sie na każdą okazje. Nie wzlekaj tylko wypróbój, bo tego nie pożałujesz.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: forma 20x24 cm
Składniki:
- 90g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 320g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 190g mąki
- 70g kakao
- 120 ml wody
- Czekoladę i masło włóż do rondelka i rozpuść. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, odstaw do ostygnięcia.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z solą na sztywną pianę.
- Żółtka wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
- Mąkę i kakao wymieszaj ze sobą i dodaj do żółtek.
- Dodaj ostudzoną czekoladę z masłem. Wymieszaj i dodaj wodę.
- Dokładnie wymieszaj i na koniec dodaj ostrożnie ubite białka.
- Formę 24x20 wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i piecz w 180°C grzanie góra-dół przez 40 min.
- Kiedy ciasto się upiecze zostaw uchylone drzwiczki od piekarnika i zostaw ciasto na 10 min. Po czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Smacznego 😋
0 komentarzy