Pyszny sernik dyniowy na spodzie czekoladowym o smaku brownie, pyszności. Ten sernik jest idealny na wykorzystanie dyni. Ten sernik jest lekki, pyszny i dyniowy. A do tego ten smak czekoladowy, naprawdę jest pyszny, polecam go!
Całkowity czas przygotowania: 7-8 godzin
Ilość porcji: Tortownica 26cm
Składniki na spód czekoladowy:
- 200g masła
- 200g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 100g cukru
- 150g mąki pszennej
- 1/4 łyżki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C. Tortownicę natłuśc masłem, odstaw.
- Do garnka włóż czekoladę oraz masło i na małym ogniu mieszaj od czasu do czasu. Jak czekolada z masłem całkowicie się roztopią, odstaw masę do ostygnięcia.
- Ubij jajka z cukrem.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wcześniej przygotowaną masę czekoladową, wymieszaj do połączenia się składników. Ciasto przełóż do tortownicy, piecz spód przez 25 min (160°C). Ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw.
Składniki na masę serową - dyniową:
- 400g puree z dyni*
- 50g masła
- 700g twarogu z wiaderka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 80g cukru trzcinowego
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
*purre z dyni : Wystarczy pokroić dynię na kawałki, ułożyć dynię na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. Lekko skropić oliwą z oliwek i włożyć do nagrzanego piekarnika w 185 stopni, piec przez ok. 30 min do jej miękkości. Po przestudzeniu obrać dynię ze skórki i zblendować na gładkie puree za pomocą blendera.
- Do garnka włożyć puree z dyni, masło, podgrzewać, następnie zmiksować stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać twaróg, cukier waniliowy, cynamon i cukier, wymieszać. W tym czasie dodawać stopniowo jajka, mieszać, aż do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Rozgrzewać piekarnik do temperatury 180°C.
- Ciasto przelewać na wcześniej upieczony spód, piec 15 min (180°C). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec 90-95 min (120°C). Upieczone ciasto pozostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia. Można podawać z bitą śmietaną.
Smacznego 😋
1 komentarzy
Pychotka
OdpowiedzUsuń