bez pieczeniaBezglutenuDeseryDesery fitFitNa Święta Bożego NarodzeniaOkazjeowsiankiProstesłodkościszybkie wypieki
Risalamande - duński świąteczny deser
Risalamande to duński tradycyjny świąteczny ryż na mleku z sosem wiśniowym. Jest naprawdę pyszny i aromatyczny. Prosty w przygotowaniu i jest idealny na świąteczne przekąski.
Całkowity czas przygotowania: 4 godz.
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 1 litr mleka
- 180 g ryżu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 70g erytrytolu/cukru
- 100g migdałów
- 1 szczypta soli
- 400 ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
- Do rondelka włożyć mleko i ryż, i powoli zagotować, cały czas mieszając.
- Zmniejszyć ogień do następnego najniższego płomienia. Mieszać przez kilka minut i nałożyć pokrywkę.
- Do rondelka wsypać cukier, cukier waniljowy i wymieszać. Gotować ryż na wolnym ogniu przez 45-50 minut, regularnie mieszając, aż ryż będzie pyszny i miękki.
- Włożyć migdały do miski i zalać wrzątkiem. Namoczyć przez 10 minut, odlać wodę i ponownie zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty. Odlać wodę.
- Do ryżu dodać posiekane migdały i sól, odstawić risalamande do całkowitego ostygnięcia w lodówce przez kilka godzin lub do następnego dnia.
- Przed podaniem - Śmietanę ubić na puszystą bitą śmietanę i dodać ją do risalamande.
Smacznego :)
0 komentarzy