Ekspresowa babka
Prosta i szybka babka marmurkowa. Wystarczy tylko połączyć składniki i włożyć do piekarnika. Babka smakuje obłędnie i jest lekka. Najlepiej smakuje od razu po wyciągnięciu z piekarnika (oczywiście po ostudzeniu)
Całkowity czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: foremka na babkę
Składniki:
- 5 jajek
- 150g cukru
- 125ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Mieszamy wszystkie składniki (prócz kakao) razem w misce.
- Połowę ciasta wylewamy do foremki na babkę. Do reszty ciasta dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy i wykładamy łyżką na jasne ciasto. Pieczemy przez około 40 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
0 komentarzy